TR
HAZİRAN 2020

FRANSIZ DEĞİL TÜRK BALKONU

HÜRRİYET / 04.06.2020

KORONAVİRÜSLE BİRLİKTE YÜKSEK BİNALAR AZALACAK BAHÇELİ-BALKONLU EVLER TERCİH EDİLECEK

Koronavirüsle birlikte konut tercihleri de değişti. Değişen talebe ayak uydurmak isteyen inşaat firmaları yeni bir döneme geçiş yapıyor. Deprem sonrası gelen deprem kriteri gibi şimdi de sağlık kriterleri gündemde. Yatay mimari, bahçe ve balkonlar, doğru havalandırma, kaliteli malzeme ve çalışma odalı evler bundan sonra ana kriterler olacak. Bir dönem sıkça gördüğümüz Fransız balkonlarının yerini de geniş balkonlar alacak.

SAĞLIKLI EVDE NELER VAR?

*Yatay mimari ve yeşil alan ön planda olacak.

*Mümkünse her eve bahçe, değilse balkon teras yer alacak. Fransız balkonu değil geniş balkonlar öne çıkacak.

*Havalandırma sistemi korona sürecindeki sağlık kriterlerine uygun tasarlanacak.

*Malzemeler virüs barındırmayan özellikte seçilecek.

*Binaya girişlerde otomatik kapı ve temassız kullanım yaygınlaşacak.

*Spor salonu, hamam sauna gibi alanlarda sosyal mesafe önem kazanacak.

*Evlerin mimarisi temiz hava ve güneş ışığına göre planlanacak.

*Evden çalışma artacağı için daire içlerine çalışma odaları da eklenecek.

*Satış sürecinde dijitalleşme öne çıkacak.

Gülistan ALAGÖZ

DÜNYAYI etkisi altına alan koronavirüs sonrası aylarca evlere kapandık. Normalleşme süreci yavaş yavaş başlasa da çok sayıda kişi evinde hiç olmadığı kadar zaman geçirdi. Bu nedenle 'Bir ev nasıl olmalı' sorusunun cevabı netlik kazandı. Gayrimenkul sektöründeki dinamiklerin koronavirüs salgınıyla birlikte değiştiğini ifade eden DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "1999 depreminin ardından inşaat sektörü deprem kriterleri ile tanışmıştı. Şimdi ise 'sağlık kriterlerine' göre konut geliştirmek lazım. Artık şunu gördük yaşam alanlarımız aslında yemek yiyip, uyumaktan, televizyon izleyip, çocuklarımızla oynamaktan çok daha fazlası" dedi.

SAĞLIK KURULU KURDU

Bundan sonra tüketici taleplerinin değişeceğim ve buna bağlı olarak projelerin de değişeceğini belirten Yılmaz, "Bu süreç hepimize bahçesiz, balkonsuz ya da terassız ev olamayacağını gösterdi. Bunun için de imar yönetmelikleri düzenlenirken evlerin balkon ve teraslı yapılması konusunda birtakım teşvikler verilerek düzenlenmesinde yarar var. Biz sağlık kriterleri konusunda ciddi bir çalışma yaptık. Hekimlerden oluşan bir 'Sağlık Kurulu' oluşturduk. İstanbul Çekmeköy projemizi de bu kurulun önerileri etrafında şekillendirdik. Pandemi sonrası gayrimenkul anlayışının dünyadaki en önemli örneklerinden birini Çekmeköy'de göreceksiniz" şeklinde konuştu. Peki sağlıklı ev nasıl olacak? Yılmaz şunları söyledi: "Asansör olmalı ama binalar buna ihtiyaç duyulmayacak kat sayısında inşa edilmeli. Her konutta bahçe, balkon ya da teraslara yer verilmeli. Siteler geniş yeşil alana sahip olmalı. Her dairenin havalandırma sistemi korona sürecindeki sağlık kriterlerine uygun tasarlanmalı ve elbette deprem yönetmeliğine uygun olmalı."

YÜKSEK BİNA DEVRİ KAPANDI 

Ziya Yılmaz, konut sektöründe yüksek katlı yapılara talebin de azalacağına dikkat çekti. Yılmaz, "Biz şirket olarak, bunun kararını 3-4 yıl önce zaten alıp arazilerimizi de buna göre geliştirmiştik. Bana göre yüksek katlı bina devri bu salgınla beraber kapandı. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünya için geçerli" diye konuştu. İstanbul Çekmeköy'deki projesinde yatay mimariyle inşa edildiğini belirten Yılmaz, "Bugün itibarıyla aldığımız ön talep 58 bini aştı. Türkiye'de ilk defa 58 bin kişinin fikirlerine göre projemizi şekillendirdik. İlk etapta 1400 konut planlarken bunu 1050'ye düşürdük. Projemizde binaların yüksekliğini de zemin artı 5 kat olarak kurguladık. Otoparklarımızı evlerimizin altına aldık. Ortada yer alan bölümü orman olarak koruyalım ve proje sakinlerinin kullanımına açalım istedik" şeklinde konuştu. EVDEN ÇALIŞANA YARIM ODA

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, salgınla birlikte değişen iş hayatına da değindi. Birçok kurumun evden çalışma modeline geçtiğini dile getiren Yılmaz "Uzmanlar diyor ki, evde bir çalışma odanız olsun. Yoksa mutlaka bir çalışma alanı oluşturun. İşte bu yüzden çalışma odalarını unutmadık. Bazı evlerimize yarım odalar seklinde bölümler ekledik. Ayrıca projemizdeki bahçeli ev sayımızı artırdık. Toplam daire sayısının yüzde 20'sini villa bahçe konseptiyle tasarladık. Tüm dairelerimizi balkonlu yaparak, projedeki evlerin yüzde 20'sini de teraslı ev olarak kurguladık" dedi.

  • BASINDA BİZ
  • 04.06.2020
  • HABERİ PAYLAŞ :
Dap Yapı WhatsApp Hattı