TR
EYLÜL 2011

MÜTEAHHİTLİK ZOR İŞ

POSTA / 23.09.2011

Müteahhitlik Zor İş

DAP YAPI Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz , meslekte en önemli konunun güven olduğunu , mesleğin üretim, pazarlama gibi her aşamasının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Bizlerin işleri zor ancak severek çalışıyorsanız ve yaptığınızdan keyif duyuyorsanız işin yüzde 50'sini başarmışsınızdır demektir . Bu meslekte en önemli konu güvendir . Dürüst çalışılmalı ve müşteri odaklı bakış açısı geliştirilmelidir. Müteahhit ; ARGE , üretim , pazarlama ve satış sonrası müşteri mutluluğu gibi her aşamayı bilmek durumundadır. Bu da 7 x 24 çalışmayı gerektirir. Sorumluluk duygusu her yanınızı sarar. Şantiyedeki işçiniz 30 . katta kalasın üzerinde iken rahat bir uyku çekemezsiniz ; mutlaka orada olmak istersiniz . İmari ve hukuki problemler vakit kaybettirir . Ağır işleyen bürokrasi , kentsel sorunlar , yüksek arsa maliyetleri , vergi yükleri derken onlarca sorunla uğraşmak motivasyonu bozabilir . Oysa bir projenin doğuş safhası daima heyecan vericidir . Projeler önce benim zihnimde şekillenir , sonra da işinin ehli mimarlar tarafından çizilerek hayata geçirilir . Kendi adıma , zihnimdeki projeyi aktarırken beni doğru anlayan , ortak bir dil yakalayabildiğim mimarlarla çalışmayı tercih ederim . Arsa seçiminde diğer önemli husus ise lokasyondur . İyi lokasyon satış kabiliyetini artırır .

MİNİK KUM TANELERİNDEN SANAT ESERLERİ ÜRETİYORUZ

İstanbul ' un mevcut konut stoku maalesef çok eski . Üstüne bir de geleceği düşünmeden , günü kurtarmak adına yapılan işleri eklerseniz durum hiç de iç açıcı değil . Biz üretimlerimizde " ömürlük " bir anlayışı benimsiyoruz . Bundan 50 yıl ve hatta 100 yıl sonra bile üstün nitelikleriyle anılsın istiyoruz . Projelerimiz şehrin çehresini değiştiriyor , güzelleşmesine katkıda bulunuyor . Yurtiçinde ve yurtdışında büyük bir gelişme potansiyeline sahip . Sektörde kayıtlılık , şeffaflık , denetim , yüksek kalite ve standartlar , kurumsallaşma , istatistik bilgiler gibi unsurlar giderek artıyor . Konut politikaları ; ruhsatlı konut üretiminin geliştirilmesi , dönüşüm ve iyileştirmeye yönelik projelerin geliştirilmesi , nitelik araştırmalarının yapılması ve depreme ve diğer afetlere yönelik politikalar geliştirilmesi şeklinde oluşturulup , alıcıyı ve yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeler getirilirse mesleğin önü açılır . Bürokratik işlemlerin azaltılması ve hızlandırılması , SGK prim ve vergi yükünün azaltılması , sembolik düzeyde bile olsa KDV ve harç indirimlerinin kullanılması sektörü olumlu etkileyecektir . Ülke ekonomisi açısından inşaat sektörünün bir lokomotif olduğu gerçeğinden hareketle son derece hareketli bir döneme gireceğimizi öngörüyoruz . Alıcıyı ve yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeler olmalı . Yabancı yatırımcının tekrar Türkiye ' ye yönelmesi için yabancıya alım kolaylığı sağlayacak yasal düzenlemelerin biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor . İnşaat sektörü son yıllarda ciddi bir büyüme kaydetti ve büyümeye de devam ediyor . 201 l ' de gayrimenkul hareketliliği , insanlar için her zaman birinci sırada yatırım aracı olan konutu daha da cazip hale getirdi .

SEKTÖRÜ VE ALICIYI YORMAMAK LAZIM

Konut kredilerinde ya da peşinatlarında yaşanan artışlar kırılganlığa sebep oluyor . Zaten inşaat malzemelerine gelen zamlar yüzünden maliyetlerde belli bir artış yaşıyoruz . Demire ve çimentoya yapılan zamları ya da arsa fiyatlarındaki yükselişleri sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz . Zaman zaman kendi içimizde çözümler geliştirerek alımı teşvik eden uygulamalara yöneliyoruz . Başka bir deyişle kendi kredilendirme sistemimizle , kendi özkaynaklarımzı devreye sokuyoruz . Kredi faizlerindeki 35 puanlık artışlar da konut üreticileri tarafından çoğu kez sübvanse ediliyor ancak tüm bunlar yıllarca uzun vadeli kredi olanaklarından yoksun kalan sektörü ve alıcıyı yoruyor . Yinede piyasadaki " alımların " sınırlı düzeyde gerçekleşmesine neden olduğunu sanmıyorum . Ülkemiz genç nüfusu ve ekonomik büyüme potansiyeliyle ümit vaat ediyor . Bizler de , sektörün oyuncuları olarak üzerimize düşeni yapmalı , işimize sahip çıkarak umudumuzu asla kaybetmemeliyiz .

  • BASINDA BİZ
  • 23.09.2011
  • HABERİ PAYLAŞ :
Dap Yapı WhatsApp Hattı